ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ - ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

2013-06-30 18:55

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

 

Οι εργαζόμενοι στην Γ. Σ που πραγματοποιήσαμε την Τετάρτη 24 Απριλίου 2013 μετά από συζήτηση που έγινε αποφασίσαμε τα παρακάτω:

Εκφράζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αποδοκιμασίας και την αντίθεσή μας στη συνεχιζόμενη βάρβαρη πολιτική της συγκυβέρνησης, της Τρόικας και του Δ.Ν. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, τα συνδικάτα, τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να οργανώσουμε ένα ενιαίο μέτωπο πάλης και να ξεκινήσουν πιο δυναμικοί, ενωτικοί μαζικοί αγώνες διάρκειας με εναλλασσόμενες μορφές πάλης, με κοινές πορείες και συγκεντρώσεις για να ανατραπεί η βάρβαρη ισοπεδωτική πολιτική και η συγκυβέρνηση. Να φύγουν από την χώρα Δ.Ν.Τ. και Τρόικα. Να καταργηθούν τα μνημόνια, οι δανειακές συμβάσεις και όλοι οι μνημονιακοί νόμοι. Να διαγραφεί το χρέος, να μην πληρώσει ο λαός την οικονομική καπιταλιστική κρίση.

Το πολιτικό κατεστημένο, το κεφάλαιο και η συγκυβέρνηση επιβάλουν με κάθε τρόπο μια καταστροφική πολιτική που διαλύουν όχι μόνο τα εργασιακά δικαιώματα αλλά προωθούν τέτοιες αντιδραστικές τομές που επιβάλουν ένα εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα. Δεν μας έχουν κάνει μόνο φτωχότερους αλλά μας έχουν κάνει και φτηνότερους αφού μείωσαν το μισθό μας πάνω από το 40%. Ταυτόχρονα προχωρούν σε όλο και περισσότερα αυταρχικά κατασταλτικά μέτρα για να επιβάλουν στους εργαζόμενους την πολιτική τους. Καταφεύγουν σε απαγορεύσεις, επιστρατεύσεις απεργιών, σε πράξεις νομοθετικού περιεχομένου χωρίς να αποφασίζει η βουλή. Ψήφισαν ένα νέο αντιδραστικό αντισυνταγματικό πειθαρχικό δίκαιο για τους εργαζόμενους στο δημόσιο που ξεπερνά κάθε προηγούμενο (Ν.4057/2012). Καταργούν ακόμη και το τεκμήριο της αθωότητας και πριν αποφασίσουν τα δικαστήρια και τα πειθαρχικά συμβούλια βγάζουν εργαζόμενους σε αργία, δυνητική αργία κλπ. Στην προσπάθειά της η συγκυβέρνηση να είναι συνεπής απέναντι στις δεσμεύσεις της στην τρόικα και να κάνει απολύσεις έχει εξαπολύσει ένα σαφάρι φόβου και τρόμου αναζητώντας τεμπέληδες, κοπανατζήδες, επίορκους για να απολύσει χιλιάδες εργαζόμενους. Χρησιμοποιούν τα ιδιωτικά ηλεκτρονικά κυρίως μέσα μαζικής αποβλάκωσης για να συκοφαντήσουν τους εργαζόμενους στο δημόσιο, στρέφουν τους ανέργους και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα ενάντια στο δημόσιο. Μέσω του σώματος ελεγκτών δημόσιας διοίκησης ψάχνουν για θύματα. Στην αρχή επέβαλαν την εργασιακή εφεδρεία, στη συνέχεια τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα. Τώρα μιλάνε ανοικτά για απολύσεις.

Θέλουν να διαλύσουν και να καταργήσουν δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες και να τις δώσουν σε ιδιώτες. Επιδιώκουν να φτιάξουν ένα μικρό ευέλικτο αντιδημοκρατικό, αυταρχικό στη λειτουργία του δημόσιο, που δε θα έχει καμία σχέση με αυτό που γνωρίσαμε μέχρι σήμερα, παρά τα προβλήματα του εξ αίτιας των πολιτικών της εξουσίας. Οι εργαζόμενοι σε αυτό δεν θα έχουν σχέση με το σημερινό δημόσιο υπάλληλο ούτε στο μισθό, τα δικαιώματα, τα ωράρια κ.λπ.

Για αυτό καταργούν Ν. Πρόσωπα, καταργούν οργανισμούς, συγχωνεύουν διευθύνσεις και τμήματα και καταργούν θέσεις κενές και υπηρετούντων υπαλλήλων.

Αγωνιζόμαστε αυτή η πολιτική που διαλύει την κοινωνία να ανατραπεί. Απαιτούμε να μην εφαρμοστεί στο Δήμο Βύρωνα. Δεν θα αποδεχθούμε να γίνει καμία απόλυση, διαθεσιμότητα, εφεδρεία. Καλούμε τη Δημοτική αρχή, το δημοτικό συμβούλιο τις δημοτικές παρατάξεις, τον συμπαραστάτη του δημότη, τους μαζικούς και συνδικαλιστικούς φορείς της πόλης να πάρουν θέση και να διαμορφώσουμε μια ασπίδα αντίστασης και μη αποδοχής αυτής της πολιτικής.

Στο Δήμο Βύρωνα δε θα κλείσει καμία υπηρεσία, κανένα Νομικό Πρόσωπο, δε θα γίνει καμία απόλυση εργαζόμενου. Αντίθετα να αγωνιστούμε για την υπεράσπιση, αναβάθμιση και διεύρυνση των δημοτικών υπηρεσιών με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την υπεράσπιση των εργαζομένων στο δήμο.

Τα Νομικά Πρόσωπα και οι εργαζόμενοι να περάσουν άμεσα στο Δήμο. Να καταργηθεί άμεσα η σύμβαση με το κοινωνικό συνεταιρισμό που παραχωρεί αθλητικές δομές του δήμου σε ιδιώτες.

Απαιτούμε η δημοτική αρχή να σέβεται τα δικαιώματα των εργαζομένων και να εφαρμόζει τον κώδικα των υπαλλήλων στις τοποθετήσεις διευθυντών και τμηματαρχών, στις μετατάξεις, αποσπάσεις κ.λπ., χωρίς διακρίσεις και με ισονομία. Ενιαία χωρίς διακρίσεις και ίση αξιοποίηση των εργαζομένων. Να υπάρχει διαφάνεια και ανάρτηση των υπερωριών. Καταβολή άμεση των υπερωριών και των μέσων ατομικής προστασίας.

Απαιτούμε από τη συγκυβέρνηση να καταργηθεί ο νόμος 3979/2011 που αύξησε το ωράριο στις 40 ώρες την εβδομάδα. Σήμερα με την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, με την εφιαλτική εξέλιξη της ανεργίας είναι απαράδεκτο και στρέφεται εναντίον της κοινωνίας, να αυξάνονται οι ώρες εργασίας και τα όρια ηλικίας για τη σύνταξη να φτάνουν στην ηλικία των 67 χρόνων. Απαιτούμε λιγότερες ώρες και χρόνια δουλειάς σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, δουλειά με δικαιώματα και αξιοπρεπή μισθό για όλους.

Απαιτούμε να σταματήσει ένα κλίμα φόβου, τρόμου και πανικού που επιχειρείται και καλλιεργείται τις τελευταίες ημέρες σε βάρος των εργαζομένων με αφορμή το ωράριο. Το κλίμα φόβου που καλλιεργείται δεν έχει στόχο την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών αλλά να εμπεδώσει ένα κλίμα αυταρχικό και τρομοκρατικό σε βάρος των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι έχουμε δικαιώματα και υποχρεώσεις και χρειάζεται να συμβάλουμε στην ουσιαστική και εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Αυτό δεν επιτυγχάνεται μέσα από ένα κλίμα φόβου, τρόμου, καμερών και μαγνητικών καρτών. Επιτυγχάνεται όταν η δημοτική αρχή και η διοίκηση μπορεί να εμπνεύσει τους εργαζόμενους, όταν οι εργαζόμενοι κάνουν ευσυνείδητα την δουλειά τους, όταν υπάρχουν τα απαραίτητα μέσα που χρειάζονται οι υπηρεσίες για να λειτουργήσουν. Δεν αντιλαμβανόμαστε όμως γιατί πρέπει να δαπανηθούν μερικές χιλιάδες ευρώ για να μπουν ηλεκτρονικές μαγνητικές κάρτες, όταν μπορούν να υπάρχουν πααρουσιολόγια. Διαφωνούμε με αυτή την πολιτική. Είμαστε υπέρ του ωραρίου και αυτό πρέπει να ισχύει για όλους χωρίς καμία διάκριση. Όμως για την ώρα έναρξης και λήξης του ωραρίου ιδιαίτερα στη καθαριότητα στο πράσινο, στην τεχνική, στις καθαρίστριες των σχολείων και στους Παιδικούς σταθμούς , χρειάζεται λόγω ιδιαιτεροτήτων και των 32 ωρών την εβδομάδα διαφορετική αντιμετώπιση. Καλούμε τη δημοτική αρχή να συζητήσει με το σωματείο των εργαζομένων για να αντιμετωπισθούν ζητήματα που υπάρχουν όπως ρεπό, διευκόλυνση εργαζομένων με ιδιαίτερα προβλήματα και να μην προχωρήσει σε μονομερείς αποφάσεις που αλαζονεία και αυταρχισμό θα δείχνουν και μόνο προβλήματα θα δημιουργηθούν.

Απαιτούμε να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση προς το δήμο. Παράλληλα απαιτούμε να περιοριστούν οι σπατάλες, η κακοδιαχείριση, κακοδιοίκηση. Να υπάρξει εργατικός κοινωνικός έλεγχος στα οικονομικά των δήμων.

Απαιτούμε να καταβληθούν τα δάνεια που έχουν παρακρατηθεί από τους εργαζόμενους και να γίνει πράξη η δέσμευση του δημάρχου ότι μέχρι στις 20 Μαΐου θα έχουν καταβληθεί και στις δυο τράπεζες.

Το σωματείο μας θα πάρει πρωτοβουλίες και θα αγωνιστεί για να υλοποιηθεί η παραπάνω απόφαση. Πιστεύουμε ότι σε αυτό τον αγώνα θα βρούμε συμμάχους για να ανατραπεί η βάρβαρη πολιτική των μνημονίων, να μην εφαρμοστεί στο δήμο Βύρωνα. Να ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί η λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων στο Δήμο.

Βύρωνας 24/4/2013